Založ si blog

Okupácia Krymu? Nie. Obama a Putin sa spojili proti Číne.

ČLÁNOK JE ZVEREJNENÝ SO SÚHLASOM AUTORKY ANGELIKA SCHMIDT

 

Nie som síce absolventka žiadnej vojenskej školy a posledná zbraň, ktorú som držala v rukách, bola vzduchovka na Dukelských pretekoch brannej zdatnosti.

Pri čakaní u zubára si však človek kráti dlhú chvíľu a zaháňa stres aj čítaním vojenského časopisu. Prieskum bojom. Terminus technicus z vojenskej stratégie, podľa ktorého  sa sila protivníka a jeho zámery  testujú rôznymi spôsobmi. Napríklad sa simuluje útok na jeho pozície malou jednotkou, aby sa zistila intenzita odvetnej  odvetnej paľby a dala sa podľa nej takmer presne určiť  početnosť, výzbroj, pripravenosť  a celková sila nepriateľa.

Prieskum bojom sa dá nazvať aj ruská expanzia na Krym.

V politike, v medzinárodnej zvlášť, sa používajú rôzne metódy. Od najšpinavších, až po najnanajšpinavšie. Takouto metódou sa mi čím ďalej, tým viac, začína javiť kauza Krym.

V dobe, keď majú spravodajské služby veľmocí pod kontrolou každý email, každý hovor, každý článok, každé vyrieknuté slovo politických nepriateľov a samozrejme spojencov, keď satelitné snímky dokážu priblížiť ešpézetku vášho auta, zaparkovaného pred domom je nemysliteľné, aby sa presun desaťtisícov ruských vojakov na Krym mohol udiať anonymne. To je proste vylúčené.

Takže čo je za tým?

Rusko je veľká krajina, ale zďaleka nie je veľmoc. Veľmocou v pravom slova zmysle sú dnes len USA a Čína. Rusko a USA mali a majú trecie plochy, ale vždy v histórii sa v životne dôležitých otázkach dokázali dohodnúť. Či to bolo počas 2.svetovej vojny, počas kubánskej krízy,na stretnutí ich šéfov na Islande, alebo pri páde železnej opony a odchode sovietskych vojsk z východnej a strednej Európy.

Nikdy medzi  nimi neprišlo k priamej vojenskej konfrontácii. To sa už v prípade USA a Číny povedať nedá. V prípade Ruska a Číny rovnako. Prvý sa konfrontoval vojensky s Čínou v 50 rokoch minulého storočia v Kórei, druhý v roku 1969 na Sibíri. Keď v roku 1967, počas najväčšej krízy v sovietsko-čínskych vzťahoch sovietski diplomati a ich rodinní príslušníci opúšťali Čínu, boli všetci bez výnimky na pekinskom letisku zbití. Čína si začala robiť územné nároky na časť sovietskeho územia, pričom v dlhodobom horizonte mala v pláne obsadiť Sibír. Pri presadzovaní svojich “nárokov” vychádzala z historických máp, podľa ktorých bolo nesporné, že spomínané územia kedysi Číne naozaj patrili.

A teraz si porovnajte paralelu s ruským politicko-mediálnym odôvodňovaním svojich nárokov na Krym. Oba sú úplne identické, cez kopirák.Takže Rusko muselo spolu s USA vyskúšať prieskum bojom proti Číne.

Čína zahrala v ukrajinskom konflikte úlohu mŕtveho chrobáka. Neodsúdila ho, ani mu nefandila. Až do včera, keď ústami svojho veľvyslanca v Belgicku podporila ruské “bezpečnostné záujmy” na Ukrajine. Inými slovami, ak sa Čína rozhodne niekedy v budúcnosti anektovať časť ruského územia, odôvodní to tak, ako Rusko v prípade Ukrajiny bezpečnostnými záujmami a historickými nárokmi krajiny.

A v OSN úplne oprávnene poukáže na prípad Rusko-Ukrajina. Rusko a USA týmto “prieskumom bojom” vyprovokovali Čínu vytiahnuť karty. A teraz sa vedia do budúcnosti na postup Číny pripraviť.

Viem, že táto úvaha je dosť zradná. Ale spomeňte si, čo som napísala vyššie. Medzinárodná politika je len najšpinavšia a najnajnajšpinavšia.

Ukrajina proste zohrala prieskumníka, ktorý bol obetovaný v záujme vyšších cieľov.

Disponuje Ukrajina jadrovými zbraňami?

20.12.2015

Nech táto otázka znie na prvé prečítanie akokoľvek šialene, dajme bokom emócie „za a proti Ukrajine, za a proti Rusku“ a poďme racionálne analyzovať informácie. V roku 1994 bolo podpísané Budapeštianske memorandum, na základe ktorého traja členovia Bezpečnostnej rady OSN, USA, Veľká Británia a Rusko, poskytli plné a zásadné garancie národnej bezpečnosti a [...]

Inšpiroval ma falošný bloger. Tak som išiel v jeho stopách.

04.10.2015

Nedávno tu napísal bloger Peter Cvik svoju súsenosť s tým, ako ľahko sa dá prostredníctvom vymyslenej identitiy manipulovať čitateĺská blogerská pospolitosť. Zaregistroval si blog pod falošným menom a napísal dva úplne, ale úplne vymyslené príbehy. Zmanipuloval fakty, uvádzal presné čísla, patriace k úplne odlišným príbehom a čitatelia živo diskutovali! Miesto toho, [...]

Fico „bojuje“ proti Únii, aj proti východniarskemu smeráckemu gangu.

25.09.2015

Tisícklikový premiér by však mal vedieť, že tento súboj na dvoch frontoch nemôže zvládnuť. Švindlovať pri klikoch môže pre televíziu, ktorá mu na to servilne vytvorila priestor. Kvóty sú už o inom a východniarsky gang vo vnútri smeráckej mafii tobôž. Fico sa nepustil do boja proti kvótam, ale proti utečencom an bloc.To mu nepochybne prinesie body na domácej, jeho [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 17
Celková čítanosť: 72885x
Priemerná čítanosť článkov: 4287x

Autor blogu

Kategórie